Kiekko-Espoo nappasi pronssimitallit kaulaan

01.08.2023

TIUKKA TAISTELU PRONSSISTA VENYI KUUDENNELLE ERÄLLE, JUHLAT ESPOOSEEN

Vaikka Pirkkolassa iltapäivä näyttäytyy pilvisenä, on tunnelma jäähallissa sähköistynyt. Vastakkain astelevat viime vuoden pronssimitalisti Helsinki Ringette ja hopeamitalisti Kiekko-Espoo. Molemmat joukkueet ovat pelanneet hyvän ja ansiokkaan kauden. Nyt on kuitenkin pelaajien aika jättää kentälle kaikki vuoden aikainen työ tässä kauden viimeisessä pelissä, jossa selviää, kuka ottaa SM-sarjan pronssimitalin.

Heti ensimmäisessä erässä välittyy pelaajien tahtotila mitalijuhliin. Peli näyttäytyy erittäin tasaisena. Erän puolivälissä nähdään hurjannäköinen tilanne, jossa Helsingin Emmi Juusela törmää kampituksesta laitaan kovalla vauhdilla. Tämä johtaa Kiekko-Espoon kahden minuutin rangaistukseen, jonka aikana Helsinki pyörittää hyvin hyökkäystään. Espoo selviää hyvällä puolustustyöskentelyllään kuitenkin alivoimasta ilman vahinkoja. Pelin avausmaalin tekee Kiekko-Espoon kapteeni Tanja Ahonen ajassa 14:45. Yleisö ei ehdi kuitenkaan rauhoittua, kun jo toisessa päässä kolisee. Tilanteesta, jossa Kiekko-Espoon Hanna Minkkinen torjuu Meeri Lonkan vedon, Juusela saa renkaan ja tasoittaa pelin 1-1 juuri ennen erän loppua.

Toinen erä alkaa tasaisissa merkeissä. Rengas liikkuu vauhdilla puolelta toiselle. Kiekko-Espoo pelaa nälkäisesti toisesta maalistaan. Erän puolivälissä Kiekko-Espoo pyörittää erinomaisesti hyökkäystä, jonka johdosta kotijoukkue Helsingin puolustuskolmio pienenee liiaksi. Tilanteesta Kiekko-Espoon varakapteeni Riikka Sjögren tekee maalin ajassa 24:49, vieden pelin lukemiin 1-2. Tästä alkaa toisen erän maali-ilottelu, jossa kummatkin joukkueet vuorotellen näyttävät parastaan. Puolen minuutin päästä Sjögrenin maalista, Helsinki päättää tuoda tilanteen taas tasoihin joukkueensa kapteeninsa Camilla Ojapalon johdolla. Tämä minuutin mittainen ilottelu loppuu lopulta Kiekko-Espoon maaliin kun Sjögren saa jättösyötön ja nousee rohkeasti maalinkulmalta laukaisuun ja tekee hienolla yksilösuorituksellaan joukkueen kolmannen maalin.

Kolmas erä alkaa edellisten erien tapaan hyvin tasaisena. Erän puolivälissä näemme Helsingille vaarallisen tilanteen, kun Kiekko-Espoon Katariina Kurikko pääsee yksin läpi hyökkäykseen. Helsingin Mona Rytkönen taipuu kuitenkin hienosti räpylätorjuntaan pysäyttäen Kiekko-Espoon. Pelaajien voitontahto näkyy kentällä kovana taistelemisena, jota on katsojien ilo olla seuraamassa. Kun Helsingin hyökkäysaikaa on jäljellä enää muutama sekunti, Ojapalo rykäisee renkaan maalin yläkulmaan sellaisella vauhdilla, että Minkkisen juomapullokin lentää kaaressa jäälle. Tällä upealla maalilla Helsinki tasoittaa pelin 3-3 ajassa 42:03.

Neljäs erä alkaa rytinällä. Peliä on ehditty pelata vasta puoli minuuttia, kun Helsingin hyökkäys tuottaa tulosta. Rengas pompahtaa maaliin Minka Tiihosen vedosta. Ensimmäistä kertaa ottelussa Helsinki ottaa johtoaseman lukemilla 4-3. Mitä pidemmälle erä jatkuu, sitä kovemmin yleisö huutaa ja kannustaa. Tunnelma on käsin kosketeltavan intensiivinen ja voimme aistia, että nyt tosiaan pelataan pronssimitalista. Nyt on pelaajien aika jättää kentälle kaikki vuoden työ kauden viimeisessä pelissä. Ajassa 53:01 Kiekko-Espoon pistekärki Jenna Hakkarainen laukoo maalin Rytkösen selän taakse tuoden jälleen pelin tasalukemiin 4-4. Peli on äärettömän tasaista ja voi huomata, kuinka pelaajien otteet pelissä kovenevat. Halu voittaa välittyy voimakkaasti. Helsinki onnistuukin nousemaan johtolukemiin Tiihosen vedosta ajassa 58:01.

Viimeisessä minuutissa näemme todellisen jännitysnäytelmän, kun Kiekko-Espoo ottaa maalivahtinsa Minkkisen pois kentältä. Nyt olisi tehtävä maali, mikäli Espoo haluaa viedä pelin jatkoerään. Yleisö nousee jännityksestä seisomaan ja desibelit nousevat kun hyökkäys jatkuu Helsingin päässä. Seitsemän sekuntia ennen pelin päättymistä, Kiekko-Espoon Fanny Impilä tasoittaa pelin riparivedolla.

Pidemmän tauon jälkeen alkaa jatkoerä. Joukkueet onnistuvat tekemään hyökkäyksiä puolin ja toisin, peli on hyvin tasaista. Erä on tiukkaa taistelua, jossa alkaa kuitenkin pelaajien väsymys näkyä. Ajassa 12:30 Helsingin Karola Kosunen saa kahden minuutin jäähyn karvaustilanteesta. Vaikka luulisi, että nyt sitä on Helsingin peli pelattu, jaksoi kotijoukkueen puolustus pitää yhdessä Rytkösen kanssa maaliin puhtaana. Erä päättyi ilman maaleja ja minuutin tauon jälkeen toinen jatkoerä alkaa. Erä alkaa Helsingin hyökkäyksestä, josta pian kuitenkin Kiekko-Espoo onnistuu saamaan renkaan haltuunsa ja viemään pelin Helsingin päätyyn. Ajassa 75:45 Impilä tekee maalin, vieden Kiekko-Espoon ottelun voittoon ja sarjan pronssisijalle.

"Molemmillla joukkueilla oli omat hetkensä pelissä, ja ottelu tarjosi yleisölle varmasti jännitystä koko rahan edestä. Se, että pronssipeli venyy toiseen jatkoerään, kertoo miten tiukka peli oli ja miten molemmat joukkueet halusivat voittaa. Saimme jatkoerissä pidettyä paineen hyökkäyspäässä, ja maali tuntui roikkuvan ilmassa. Tämä oli joukkueen työvoitto ja mahtavaa, että uskottiin omaan tekemiseen ja siihen, että onnistumme tekemään tarvittavan maalin", sanoo Kiekko-Espoon voittomaalin tehnyt Fanny Impilä. Samaa mieltä on myös joukkueen kapteeni Tanja Ahonen, joka teki joukkueensa avausmaalin;

"Peli oli tiukka, kuten etukäteen osattiinkin odottaa. Hallittiin pelin loppua, jonka tuloksena tehtiin tarvittavat maalit. Ansaittiin pronssimitali, ja en voisi olla ylpeämpi tästä joukkueesta. Jokainen antoi kaikkensa kentällä. Parempaa loppua kaudelle ei voisi toivoa."

Kysyttäessä kommenttia pelistä Helsingiltä, voi vastauksesta kuulla, kuinka pettyneet tunnelmat joukkueella on;